Warto jej spróbować, bo jest naprawdę smaczna :)
Dla osób będących na Montignacu, pasta nadaje się na posiłek tłuszczowy. Nie wolno jej jednak łączyć z pieczywem.
Awokado... tłuste to takie i samo w sobie w smaku nijakie. A z odpowiednimi dodatkami - jak dla mnie - poezja! A przy tym zdrowe niesamowicie! Tak, tak.. awokado to doskonałe źródło witamin, błonnika, żelaza, białka i lekko strawnego tłuszczu - bez cholesterolu - podobno:)
Bardzo sporadycznie robię śniadania czy kolacje, to raczej domena Michała. Ale od czasu do czasu zdarzają się wyjątki takie jak ten poniżej. Zapraszam na pyszne niedzielne śniadanie.
Puszysty omlet przypominający pizzę na grubym cieście, z tym że na jego przygotowanie potrzeba zdecydowanie mniej czasu. Podobne widziałam kątem oka, którego nie posiadamy jak mówi jedna z reklam, w jakimś porannym programie telewizyjnym, niestety nie pamiętam na której to było stacji. Składniki nadzienia mogą być dowolne, ja zdecydowałam się na mój ulubiony owoc czyli ananas i szynkę. Stąd też nazwa hawajski
Na początek z propozycją, która nie wiem czemu bardzo kojarzy mi się z wiosną - pieczonym klinkiem. W stylu włoskim z suszonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylia.Bardzo aromatyczny, pyszny, idealny na poranne słoneczne poranki.
Dziś miałem śniadanie po turecku, czyli Menemen. Lekko podduszone warzywa, które wspaniałym zapachem wypełniają mieszkanie, a do tego jajko. Pożywne, kolorowo śniadanie, w wakacyjnym klimacie znad morza śródziemnego.
Na dobry początek zapraszam na jajecznicę grecką, którą miałam okazję jeść podczas spontanicznego motocyklowego wyjazdu na jurę, jajecznica jest wyśmienita i genialnie alternatywna, chętnie dodajemy ją na stałe do ulubionego śniadaniowego menu.
Mam dla Was przepis na pyszne i efektywne danie- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Sprawdzą się jako przystawka na imieninowym czy wielkanocnym (tak, tak wiem) stole. Takie jajeczka schodzą bardzo szybko nie tylko ze względu na swój smak, ale również dlatego, że mała porcja zachęca do skubnięcia :) Na pewno jest to ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe jajka na twardo z majonezem.
Harissa to pasta z papryczek chili, czosnku i przypraw, która dość często przewija się w składnikach wielu potraw arabskich. Szczególnie popularna jest w Tunezji, gdzie używa się jej niemal do wszystkiego – kanapek, sosów, zup, kuskusu i potraw mięsnych.