Masełko czosnkowe z awokado
Awokado... tłuste to takie i samo w sobie w smaku nijakie. A z odpowiednimi dodatkami - jak dla mnie - poezja! A przy tym zdrowe niesamowicie! Tak, tak.. awokado to doskonałe źródło witamin, błonnika, żelaza, białka i lekko strawnego tłuszczu - bez cholesterolu - podobno:)
/źródło: blog Joasi Duszczyńskiej/
Masełko czosnkowe z awokado
Składniki:
- awokado 1 szt.
- 2 - 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek (extra virgine)
- łyzeczka soku z cytryny
- sól (i ew. pieprz)
Awokado przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i sok z cytryny, aby masa nie ściemniała. Doprawiamy do smaku io podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego:)
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy