Aromatyczny klinek z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Klinek po włosku.
Po kolejnej tym razem nie planowanej przerwie powracam na dobre.Na początek z propozycją, która nie wiem czemu bardzo kojarzy mi się z wiosną - pieczonym klinkiem. W stylu włoskim z suszonymi pomidorami, czosnkiem i świeżą bazylia.Bardzo aromatyczny, pyszny, idealny na poranne słoneczne poranki.
Klinek po włosku:
Pomidory, czosnek i bazylię umieszczam w moździerzu i ucieram na miazgę. Następnie dodaję oliwę, dokładnie mieszam. Powstałą pastą nacieram klinek, owijam go folia spożywczą i wkładam do lodówki na 24 h.Po tym czasie wyjmuje klinek z lodówki, odwijam z folii, układam na blaszce do pieczenia. Pieke w 190 st. ok 35 min. Po upieczeniu wyjmuję serek z piekarnika i pozostawiam na blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego
Klinek po włosku:
- 1 serek klinek
- 4 suszone pomidory
- 3 ząbki czosnku
- garść bazylii
- 1-2 łyżki oliwy
Pomidory, czosnek i bazylię umieszczam w moździerzu i ucieram na miazgę. Następnie dodaję oliwę, dokładnie mieszam. Powstałą pastą nacieram klinek, owijam go folia spożywczą i wkładam do lodówki na 24 h.Po tym czasie wyjmuje klinek z lodówki, odwijam z folii, układam na blaszce do pieczenia. Pieke w 190 st. ok 35 min. Po upieczeniu wyjmuję serek z piekarnika i pozostawiam na blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego