Dawno temu wypatrzone na jednej ze stron piękne sadzone, czekały na swoją kolej na ten właśnie lutowy weekend. Bo zwykłe jajko i zwykłą parówkę można podać w tak niebanalny sposób...
Przygotowałam sobie rozpustną kaszkę mannę z czekoladą. Na zdjęciu wygląda, jak wygląda, i zdaję sobie sprawę, że widok może nie być aż tak apetyczny. Jednak wierzcie mi - ten smak...
Płatki ryżowe na mleku z owocami to moje śniadanie z dzieciństwa - idealne na tą porę roku i aurę za oknem... Płatki można przygotować na mleku, wodzie czy soku owocowym z najróżniejszymi dodatkami.
Są takie dania, których smak i zapach przywołują wspomnienia z całego życia. Takim moim daniem jest zupa mleczna z zacierkami, którą od kiedy pamiętam gotowała moja babcia. Zupa zacierkowa (to nasza domowa nazwa:)) smakuje dzieciństwem, latami beztroski, pierwszymi wyraźnymi wspomnieniami z życia.
Dietetyczne racuchy drożdżowe z płatków owsianych, bez białej mąki oraz smażone bez tłuszczu. Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw". Nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale wielbiciele płatków owsianych będą zachwyceni :)
W dzisiejszym wpisie zacznę od końca. W ostatniej scenie, po imprezie i kłótni między braćmi następuje finalna konsumpcja i przygotowanie frittaty. Jest to najprostszy przepis na świecie, ale jak wiadomo często w prostocie kryje się najwięcej smaku.
Mam nadzieję, że spodobają się Wam te najprostsze na świecie placuszki bananowe. Potrzeba do nich jedynie dwóch składników, a przygotowanie zajmuje chwilę. Najlepiej wykorzystać do nich bardzo dojrzałe banany, dzięki którym placuszki będą słodkie, a przy okazji to dobry sposób na szybkie wykorzystanie tych owoców, z którymi czasem nie wiadomo co zrobić.
Nie znoszę robić karmelu. A to się zagapię i mi się przypali, a to mi się sklei w grudy... Tym razem było podobnie. Zamiast płynnego karmelu otrzymałam bryłę, która za nic nie chciała się rozpuścić. I wtedy przypomniałam sobie o przepisie na budyń karmelowy (...). I tak ze zmarnowanego karmelu zrobiłam pyszny (ale bardzo słodki ;) i nieco ‘retro’ deser...
Ta propozycja znalazła się na okładce mojego Ebooka "Wielkanoc 2013" ponieważ jest daniem, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni zwiastującej wiosnę. Przepis jest prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i też wyglądem.
Śnieg w kwietniu…to już lekka przesada. Mówię dość ! W ramach protestu proponuję Wam wiosnę na talerzu. Lekkie, zdrowe i kolorowe śniadanie zawsze poprawia nastrój z rana.
Zbyt dojrzały banan i trochę za kwaśne jabłko...Osobno nie zachęcały, każdy przechodził obok nich obojętnie..Razem stworzyły pyszny duet..idealny na leniwe, weekendowe śniadanie.