Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Najpierw na patelnię trochę cukru z sokiem pomarańczowym. Gdy przybiera ten cudownie złoty kolor, wrzucam pokrojony na kawałki rabarbar i smażę kilka minut. O mamuniu! Jak ja to lubię! Obezwładniający wręcz zapach, i ten obłędny smak - słodko-kwaśny, idealnie wyważony, z pomarańczową nutą.
Obłędnie pyszne pancakes inspirowane słynnym włoskim napojem kawowym. Rozpustne śniadanie nie tylko dla kawoholików ;) Delikatnie kawowe placuszki, czapa z bitej śmietany i intensywna w smaku, kakaowo-kawowa polewa doskonale razem się uzupełniają.
Czekoladowe gofry z cukrem pudrem mi wystarczają :-) ale jeśli ktoś woli w wersji bardziej kalorycznej to super smakują też dzieciom, z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową. Na takie słodkości pozwalam sobie najczęściej w weekendy, polecam.
Osobiście uważam, że nie ma budyniu ponad budyń waniliowy. To mój ulubiony smak. A ze wszystkich budyni waniliowych najlepszy jest ten domowej roboty. Z prawdziwą wanilią i żółtkami. O niebo lepszy niż wszystkie te sklepowe mieszanki.