Racuchy z płatków owsianych
Dietetyczne racuchy drożdżowe z płatków owsianych, bez białej mąki oraz smażone bez tłuszczu. Danie zainspirowane przepisem z książki "100 zdrowych potraw". Nie są tak puszyste jak tradycyjne, ale wielbiciele płatków owsianych będą zachwyceni :) Mocno owsiane i puszyste. Bardzo mizasmakowały z owocowym jogurtem, natomiast moje dziecko jadło polane miodem. Polecam :)
SKŁADNIKI:
150 ml mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Drożdże wymieszaj z połową mleka i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Płatki owsiane wsyp do miski, dodaj sól, jajko i wymieszaj.
Do płatków owsianych dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie delikatnie wymieszaj.
Patelnię (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) dokładnie rozgrzej i nakładaj łyżką racuszki. Smaż na złoty kolor z dwóch stron.
Podawaj polane miodem lub jogurtem.
Smacznego :)