Danie na wielkanocne śniadanie- jajka z łososiem i brokułami w sosie chrzanowym

Danie  na wielkanocne śniadanie- jajka z łososiem i brokułami w sosie chrzanowym

Ta propozycja znalazła się na okładce mojego Ebooka "Wielkanoc 2013" ponieważ jest daniem, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni zwiastującej wiosnę. Przepis jest prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i też wyglądem.

 

 Zdjęcie - Danie  na wielkanocne śniadanie- jajka z łososiem i brokułami w sosie chrzanowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 4

Stopień trudności – bardzo łatwy

Czas wykonania -  20 min.

 

Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • 125 ml śmietany 12 %
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego koperku i kilka gałązek do dekoracji
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 

Sposób wykonania:

  1. jajka gotujemy na twardo , studzimy, obieramy ze skorupek lekko ścinamy jeden wierzchołek żeby każde jajko stabilnie stało na półmisku,
  2. wędzonego łososia tniemy na 2 cm. paseczki i owijamy nimi każde jajko,
  3. brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i
    gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie (około 5 min. od chwili zagotowania wody), odstawiamy do wystygnięcia,
  4. w rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 min, następnie dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny, całość ponownie mieszamy na gładki krem, na koniec doprawiamy koperkiem, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  5. na głęboki półmisek wlewamy sos , układamy jajka i brokuły,
  6. całość dekorujemy gałązkami koperku.



Kategorie przepisów