Danie na wielkanocne śniadanie- jajka z łososiem i brokułami w sosie chrzanowym
Ta propozycja znalazła się na okładce mojego Ebooka "Wielkanoc 2013" ponieważ jest daniem, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni zwiastującej wiosnę. Przepis jest prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i też wyglądem.
Ilość porcji – 4
Stopień trudności – bardzo łatwy
Czas wykonania - 20 min.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- 125 ml śmietany 12 %
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku i kilka gałązek do dekoracji
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób wykonania:
- jajka gotujemy na twardo , studzimy, obieramy ze skorupek lekko ścinamy jeden wierzchołek żeby każde jajko stabilnie stało na półmisku,
- wędzonego łososia tniemy na 2 cm. paseczki i owijamy nimi każde jajko,
- brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i
gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie (około 5 min. od chwili zagotowania wody), odstawiamy do wystygnięcia, - w rondlu o grubym dnie roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy trzepaczką 1-2 min, następnie dodajemy śmietanę, chrzan i sok z cytryny, całość ponownie mieszamy na gładki krem, na koniec doprawiamy koperkiem, szczyptą soli, pieprzu i cukru.
- na głęboki półmisek wlewamy sos , układamy jajka i brokuły,
- całość dekorujemy gałązkami koperku.