Wiosenny twarożek z papryką i rzodkiewką
Śnieg w kwietniu…to już lekka przesada. Mówię dość ! W ramach protestu proponuję Wam wiosnę na talerzu. Lekkie, zdrowe i kolorowe śniadanie zawsze poprawia nastrój z rana.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 10 min.
Stopień trudności – bardzo łatwy
Składniki:
- 2 opakowania twarożku ze śmietaną (około 250-300 g)
- 2 czerwone papryki
- ½ żółtej papryki
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
- twarożek przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem,
- papryki myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz osuszamy ręcznikiem papierowym,
- ½ żółtej papryki, kroimy w cienkie paseczki i siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z połówką czerwonej papryki,
- rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę lub półplasterki,
- posiekaną paprykę, rzodkiewkę i rzeżuchę dodajemy do twarożku, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy,
- pozostałą czerwoną paprykę ( 1 ½ dzielimy na ćwiartki – łódeczki),
- na paprykowe łódeczki nakładamy twarożek i dekorujemy gałązkami rzeżuchy,
- podajemy z pieczywem lub bez, jak kto woli