Wiosenny twarożek z papryką i rzodkiewką

Wiosenny twarożek z papryką i rzodkiewką

Śnieg w kwietniu…to już lekka przesada. Mówię dość ! W ramach protestu proponuję Wam wiosnę na talerzu. Lekkie, zdrowe i kolorowe śniadanie zawsze poprawia nastrój z rana.

 

Zdjęcie - Wiosenny twarożek z papryką i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  10 min.

Stopień trudności –  bardzo łatwy

 

Składniki:

  • 2 opakowania twarożku ze śmietaną (około 250-300 g)
  • 2 czerwone papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

Zdjęcie - Wiosenny twarożek z papryką i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. twarożek przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem,
  2. papryki myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz osuszamy ręcznikiem papierowym,
  3. ½ żółtej papryki, kroimy w cienkie paseczki i siekamy w drobną kosteczkę, to samo robimy z połówką czerwonej papryki,
  4. rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę lub półplasterki,
  5. posiekaną paprykę, rzodkiewkę i rzeżuchę dodajemy do twarożku, całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy,
  6. pozostałą czerwoną paprykę ( 1 ½ dzielimy na ćwiartki – łódeczki),
  7. na paprykowe łódeczki nakładamy twarożek i dekorujemy gałązkami rzeżuchy,
  8. podajemy z pieczywem lub bez, jak kto woli

 

 

Kategorie przepisów