Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi.
Delikatny biszkopt i wyrazista w smaku, cytrynowa masa. Ciasto lekkie i orzeźwiające. Idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych kremów i ciężkich, tłustych mas w cieście.
Ciasto a raczej deser, na który od dawna miałam ochotę to sernik na zimno o smaku tiramisu. Lekka, delikatna struktura tego sernika opartego na serku mascarpone i bitej śmietanie sprawia, że każdy kęs to ogromna przyjemność.
Sernik z powidłami i różową pianką czyli harataniec to moja kolejna propozycja wielkanocna. Upiekłam go ze smażonymi wiśniami, które nadały sernikowi nutę kwaskową, pięknie wygląda i super smakuje:-)
Delikatny mięciutki biszkopt nasączony rumem i równie delikatny w smaku krem pomarańczowy tworzą doskonałą kompozycję. A do tego jeszcze ta czekoladowa polewa. Po prostu delicje.
A nawet czekoladowe wspomnienie lata- to właśnie ciśnie mi się na usta kiedy myślę o tym cieście. Czekoladowy biszkopt przełożony masą jeżynową, która smakuje jak lody.
Doskonale znane chyba wszystkim ciasto ptysiowe przełożone pysznym kremem budyniowym z dodatkiem masła. Ciasto, na którego myśl, robi się nam słodko, które dosłownie rozpływa się w ustach i potrafi uprzyjemnić nawet najbardziej ponury dzień.