Wielkanocne mazurki
Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi.
Spód do mazurków:
po 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz poznańskiej
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru
1 jajko
łyżka śmietany
Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na blaszce i upiecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15 minut).
Mazurek daktylowy:
2 szklanki (ok. 200 g) daktyli drylowanych
1 duże jabłko
szklanka wody
szczypta cynamonu
sok z jednej cytryny
Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż razem z daktylami do rondelka. Podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli przeszkadzają Ci skórki od daktyli, możesz gotową masę zmiksować blenderem. Dodaj cynamon i sok z cytryny, wymieszaj, posmaruj spód mazurka i dowolnie udekoruj.
Mazurek z kajmakiem:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Zamkniętą puszkę z mlekiem włóż do garnka, zalej wodą tak, aby puszka była w całości zakryta, i gotuj 3 godziny, dolewając wody, jeśli jej ubędzie. Następnie zostaw puszkę do ostygnięcia. Gotowym kajmakiem posmaruj spód mazurka, udekoruj.