Ciasto jagodowe

Ciasto jagodowe

Zdjęcie - Ciasto jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj na blogu jagodowo :-) a to za sprawą ciasta z jagodami, które upiekłam według własnego pomysłu. Przepis na ciasto biszkoptowe otrzymałam od mamy mojego męża, bardzo fajnie - można wykorzystać je jako bazę do ciast, tortów.... polecam

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo;

  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód do biszkoptu
  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód na wierzch placka
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik kompotu z jagód lub soku jagodowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 galaretki np. cytrynowe
  • pół szklanki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, cukier, miksować jeszcze 5 minut. Dodać żółtka, wsypać przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Jagody obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do ciasta, wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodać sok z jagód (ja zblenderowałam kompot z jagód i dałam do margaryny), dokładnie połączyć tak żeby sok z margaryną się dokładnie połączył. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.

Biszkopt naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z sokiem jagodowym, szczególnie boki ciasta, można wymieszać też np. wodę z cytryną, cukrem i spirytusem.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą kremu, ułożyć jagody na cieście. Jagody zalać tężejącą się galaretką, włożyć do lodówki lub do chłodnego miejsca na całą noc.

Smacznego!

Kategorie przepisów