Ciasto jagodowe

Zdjęcie - Ciasto jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj na blogu jagodowo :-) a to za sprawą ciasta z jagodami, które upiekłam według własnego pomysłu. Przepis na ciasto biszkoptowe otrzymałam od mamy mojego męża, bardzo fajnie - można wykorzystać je jako bazę do ciast, tortów.... polecam

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo;

  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód do biszkoptu
  • 2 garści mrożonych lub świeżych jagód na wierzch placka
  • 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik kompotu z jagód lub soku jagodowego
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 galaretki np. cytrynowe
  • pół szklanki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, cukier, miksować jeszcze 5 minut. Dodać żółtka, wsypać przesiane budynie, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Jagody obtoczyć w mące ziemniaczanej i wrzucić do ciasta, wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto, piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło - patyczek musi być suchy). Po upieczeniu biszkopt ostudzić, a następnie przekroić na pół.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem pudrem, dodać sok z jagód (ja zblenderowałam kompot z jagód i dałam do margaryny), dokładnie połączyć tak żeby sok z margaryną się dokładnie połączył. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.

Biszkopt naponczować np. ciepłą wodą wymieszaną z sokiem jagodowym, szczególnie boki ciasta, można wymieszać też np. wodę z cytryną, cukrem i spirytusem.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć 2/3 kremu, wyrównać, przykryć drugim biszkoptem. Wierzch posmarować resztą kremu, ułożyć jagody na cieście. Jagody zalać tężejącą się galaretką, włożyć do lodówki lub do chłodnego miejsca na całą noc.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy