Przekładaniec cytrynowy

Przekładaniec cytrynowy
Delikatny biszkopt i wyrazista w smaku, cytrynowa masa. Ciasto lekkie i orzeźwiające. Idealne dla tych, którzy nie lubią przesłodzonych kremów i ciężkich, tłustych mas w cieście.
Jest tak pyszny, że trudno poprzestać na jednym kawałku :)

Zdjęcie - Przekładaniec cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWY
biszkopt:
6 dużych jajek,
2/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 szklanka mąki,
50g roztopionego i ostudzonego masła,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa cytrynowa:
1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki wody,
1,5 szklanki cukru,
50g masła,
1 jajko,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
skórka otarta z 1,5 cytryny,
sok z 2 cytryn

poncz:
2/3 szklanki wody,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki rumu,
1,5 łyżki cukru

lukier:
sok z 1 cytryny,
ok. 200-250g cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych


Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym oraz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie łyżką delikatnie wmieszać stopione masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
(Żeby ciasto nie opadło, stosuję metodę tzw. biszkoptu rzucanego – po wyjąciu z piekarnika ciasto upuszczam poziomo na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 0,5 metra – jeden lub dwa razy. To naprawdę działa!)

Przygotować masę cytrynową: Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej o,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić szerokim nożem na pół. Dolną część nasączyć ponczem. Następnie wylać ciepłą masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć wierzchnią połówką ciasta.

Przygotować lukier, miksując sok z cytryny z taką ilością cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.


(źródło: książka „Najlepsze wypieki czytelników Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

Zdjęcie - Przekładaniec cytrynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów