Sernik ma delikatny kawowo-czekoladowy smak, który dobrze komponuje się ze słodkimi gruszkami. Następnym razem dodam trochę aromatu waniliowego - wtedy będzie jeszcze lepszy :)
Pyszny meksykański sernik - przepis znaleziony u Agnieszki. Bardzo kremowy, bardzo mleczny, słodki wystarczająco - spodziewałam się, że będzie słodszy :)
Jeśli komuś posmakował krem, to tarta z nim będzie rarytasem. Miałam robić ciastka ale po zastanowieniu stwierdziłam, że szybciej będzie zrobić tartę, tym bardziej, że u mnie z wolnym czasem bywa krucho a w styczniowym numerze Kuchni widziałam gotowy przepis. Dla miłośników tart i kruchych ciast jest to strzał w 10! I nie tylko dla miłośników.
Sernik z kakaową kruszonką, to z pewnością dla większości z Was smak dzieciństwa. Pamiętam, że moja Mama piekła go często i albo z serków homogenizowanych albo z domowego twarogu. Dzisiaj wersja z porzeczkową konfiturą i ziemniakami zamiast budyniu czy mąki ziemniaczanej. Pycha!
Rozpuść masło na ogniu lub w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj cukier i ucieraj na kogel - mogel. Wlej mleko i przestudzone masło, wymieszaj.
Kiedy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że wkrótce go wypróbuję. Wykonanie jest nietypowe, bo ciasto piecze się od razu z nadzieniem, a po upieczeniu zwija w roladę. To bardzo wygodne rozwiązanie :) Puszyste biszkoptowe ciasto i jabłkowe nadzienie to udane połączenie. Polecam !
Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny na bazie orzechowych biszkoptów.
Cinnabon rolls czyli cynamonowe zawijańce. Delikatne, słodkie drożdzowe bułeczki pachnące cynamonem i spożywane na ciepło. Klasyka amerykańskiego stylu życia po prostu, idealne do porannej kawy.
Smaczny waniliowy sernik zamknięty pomiędzy warstwami kakaowego ciasta. W sam raz na leniwe sobotnie popołudnie. Przepis ze starego zeszytu, otrzymany od koleżanki (u której pierwszy raz go spróbowałam) :)
Zima w pełni, zimno, mroźno prognozy przewidują kolejne opady śniegu, może więc zamiast jej się bać zaprośmy ją do kuchni. Można przecież upiec śnieżne kule, na ciepło, słodko z kokosem. Te śnieżne kule to nic innego jak delikatne, puszyste, waniliowe ciasto na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych, przykryte cieniutką warstwą kremu obtoczone w kokosie.
Idealne na taką właśnie porę roku, gdy zimowa aura za oknem, a karnawał w pełni. Mięciutkie i cynamonowe. Wspaniałe. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz przed nadejściem wiosny, bo wtedy już nie będą smakować tak samo.