Pay de queso

Pay de queso
Zdjęcie - Pay de queso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszny meksykański sernik - przepis znaleziony u Agnieszki.
Bardzo kremowy, bardzo mleczny, słodki wystarczająco - spodziewałam się, że będzie słodszy :)

Pay de queso

ok. 300g herbatników typu "petit beurre" lub "digestive" drobno pokruszonych w malakserze 250 g masła roztopionego
8 jajek
500g serka kremowego typu Philadelphia
500g gęstego serka homogenizowanego lub speise quark
1 duża puszka (411g) skondensowanego mleka niesłodzonego
1 duża puszka (533g) mleka skondensowanego słodzonego

Zdjęcie - Pay de queso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Herbatniki wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód i boki tortownicy dociskając dnem i bokami szklanki.
Jajka ubić z 2 rodzajami mleka oraz serkiem. Powstałą płynną masę wlać do formy wyłożonej herbatnikami i owiniętej szczelnie z zewnątrz folią aluminiową (zapobiega to wytapianiu tluszczu i wylewaniu się go do piekarnika). Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto aż do wystygnięcia.

Zdjęcie - Pay de queso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pay de queso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów