Rolada jabłkowa
Kiedy znalazłam ten przepis, wiedziałam, że wkrótce go wypróbuję. Wykonanie jest nietypowe, bo ciasto piecze się od razu z nadzieniem, a po upieczeniu zwija w roladę. To bardzo wygodne rozwiązanie :) Puszyste biszkoptowe ciasto i jabłkowe nadzienie to udane połączenie. Polecam !
Przepis z forum cincin, a oryginał pochodzi ze strony smaczny.pl .
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 4 jajka [oddzielnie białka i żółtka]
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie :
- 1 kg jabłek [ u mnie szara reneta ]
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
do posypania :
- cukier puder
Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Gotowe nadzienie przełożyć do przygotowanej blachy, wyrównać.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać kolejno żółtka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z jabłkami, wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut [ciasto powinno się zarumienić].
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie formę przykryć lnianą ściereczką i odwrócić tak, aby biszkopt był na ścierce, a jabłka na wierzchu. Ściągnąć papier do pieczenia i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.