Sernik mokka z gruszkami
Przepis na ten sernik czekał już od lata na przetestowanie. Znalazłam go u Emmy, która z kolei wypatrzyła go u Dorotus . W końcu udało mi się go upiec :)
Sernik ma delikatny kawowo-czekoladowy smak, który dobrze komponuje się ze słodkimi gruszkami. Następnym razem dodam trochę aromatu waniliowego - wtedy będzie jeszcze lepszy :)
Składniki :
ciasto :
- 125 g masła
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 6 płaskich łyżek cappuccino ( w proszku )
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa serowa :
- 500 g zmielonego twarogu [ użyłam sera wiaderkowego z Piątnicy ]
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- kilka gruszek - świeżych lub z puszki
Masło stopić, wymieszać z cappuccino, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, dodać jajko, cukier, sól i masło z kawą - zagnieść ciasto ( wychodzi dość lepkie ). Podzielić na dwie równe części, uformować z nich kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą serową.
Gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową, a na nią pokrojone gruszki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 70 minut.