Sernikobrownie z masłem orzechowym
Kiedy jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis, od razu wiedziałam, co przygotuję z okazji tegorocznego Czekoladowego Weekendu. Intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie z pachnącą masłem orzechowym masą serową - ten deser wart jest grzechu !
Przepis pochodzi ze strony Kitchenist.
Składniki :
brownie :
- 200 g masła
- 85 g gorzkiej czekolady [ posiekanej ]
- 50 g gorzkiego kakao
- 225 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 85 g kremowego serka [ użyłam twarogu sernikowego z wiaderka ]
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 70 g mąki
- ćwierć łyżeczki soli
masa serowa :
- 115 g kremowego serka [ j.w. ]
- 85 g masła orzechowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy zdjąć rondel z ognia i wrzucić do niego kakao, cukier, jajka i serek. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Odstawić.
Przygotować masę serową : wszystkie składniki zmiksować razem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Przełożyć ją do formy z ciastem i rozsmarować na całej powierzchni, a następnie trzonkiem łyżki lub patyczkiem do szaszłyków przemieszać obie masy, tworząc esy floresy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 30-35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie jeszcze na 10 minut, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić tam do całkowitego ostudzenia.
Brownie najlepiej smakuje po 24 godzinach, po schłodzeniu w lodówce.