Dzisiaj skomponowałam przepyszną różnorodną sałatkę, daje dużo energii, a smakuje wybornie. Gorąco polecam na Wielkanoc. W wersji super light polecam boczek zastąpić grillowanym indykiem a majonez jogurtem naturalnym.
Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce.
Idealna na wiosnę, pełna kolorów i smaków sałatka. Kluczem do uzyskania cudownego smaku, są drobno posiekane składniki i dodatek świeżej mięty. Koniecznie musicie spróbować tego wegetariańskiego dania, nawet jeśli jesteście miłośnikami mięsa!
Moją uwagę zawsze przyciągają wszystkie sałatki, które mają słowo "gyros" w nazwie. I tak było tym razem. Naprawdę rzadko zawodzę się na tej teorii :) Sałatka gyros z makaronem - to ciekawe połączenie smaku świeżych warzyw, kurczaka i sosu majonezowo-ketchupowego.
Sałatka idealna zarówno na przedświąteczny post, jak i samą Wielkanoc. Śledzie, ser żółty i ogórki konserwowe znakomicie się ze sobą komponują, a rzeżucha nadaje wiosennego akcentu, a przy tym stanowi bombę witamin :) Nam bardzo, bardzo smakowała.
Oboje lubimy zarówno surówki, jak i sałatki z selera, więc i ta bardzo przypadła nam do gustu. Właściwie jest to jedna z tych klasycznych sałatek-pewniaków, które śmiało można podać na świątecznym stole, bo z pewnością znajdzie się wielu chętnych na nią :)
Pieczone buraczki, ogórki konserwowe, słone śledzie a'la Matias i słodkie jabłka. Z połączenia tych składników powstaje pyszna sałatka o intensywnym smaku. Polana sosem majonezowo-jogurtowym i przyprawiona świeżo zmielonym pieprzem pięknie prezentuje się na talerzu.
A dla Was mam dziś sałatkę, która na pewno nie raz zagości jeszcze w mojej kuchni. Moja wariacja na temat tradycyjnej 'oragne & fennel salad', świeża i soczysta, smaki naprawdę i d e a l n i e się komponują.