Sałatka z brokułem i jajkiem
Wiosna się zbliża, słońce na to wskazuje. Robi się coraz cieplej (oby zima już nie wróciła). Na siłowniach tłok, w parkach tłok, czyli przygotowania do wiosny idą pełną parą. Dzisiaj skomponowałam przepyszną różnorodną sałatkę, daje dużo energii, a smakuje wybornie. Gorąco polecam na Wielkanoc. W wersji super light polecam boczek zastąpić grillowanym indykiem a majonez jogurtem naturalnym.
Sałatka z brokułem i jajkiem składniki:- 1 brokuł
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 5-6 plastrów boczku/100g grillowanego indyka
- ½ czerwonej papryki
- 6-7 korniszonów
- 3 kromki ciemnego pieczywa
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
sos:
- 2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
Jajka gotuję na twardo. Gdy ostygną obieram i kroję w ósemki.
Brokuł dzielę na różyczki, gotuję na parze ok. 8 minut.
Boczek kroję w paski, podsmażam na patelni.
Chleb kroję w kostkę, mieszam w oliwie i ziołach. Podgrzewam na patelni robiąc grzanki.
Ogórki i paprykę kroję w kostkę, dodaję kukurydzę, posiekany szczypiorek.
Wszystkie składniki sałatki mieszam ze sobą w dużej misce. Dodaję sos, delikatnie mieszam. Podaję.