Tabbouleh
Idealna na wiosnę, pełna kolorów i smaków sałatka. Kluczem do uzyskania cudownego smaku, są drobno posiekane składniki i dodatek świeżej mięty. Koniecznie musicie spróbować tego wegetariańskiego dania, nawet jeśli jesteście miłośnikami mięsa!
Składniki (4 porcje): 100g kosmy ryżowej (quinoa)
zielony ogórek
2 pomidory
czerwona cebuka
pół czerwonej papryki
pęczek pietruszki
listki z 5 gałązek mięty
sól morska
pieprz kolorowy
30ml oliwy z oliwek
odrobina imbiru odrobina cynamonu
Kosmę ryżową gotujemy według wskazówek z opakowania, następnie płuczemy i odcedzamy. Cebulkę, miętę oraz pietruszkę drobniutko siekamy. Ogórka obieramy i kroimy na kosteczkę. Pomidora nacinamy w dolnej części i wrzucamy do wrzącej wody, pozbawiamy go skórki, a następnie, tak jak resztę składników kroimy na jak najdrobniejsze kawałki. Paprykę pozbawiamy pestek i również kroimy na kosteczkę. Wszystkie warzywa łączymy w misce z ugotowaną kosmą ryżową i oliwą. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i cynamonem.