Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia, cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca...
Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem curry. Ta ilość curry jaką dodajemy zależy od tego jakie ostre mamy curry – u mnie średnie – i jak bardzo lubimy curry w ogóle… Najlepiej dodać trochę, wymieszać i spróbować… aż do osiągnięcia najlepszej dla siebie mieszanki
Święta zbliżają się w zastraszającym tempie, trzeba więc zacząć testować przepisy na klasyczne dania świąteczne. Na początek proponuję pieczonego karpia z warzywami w pysznym sosie pomidorowym.
Wokół kawałków ryby ułożyć dekoracje z preferowanych dodatków. Gdy galareta zacznie gęstnieć zalać cienką warstwą udekorowaną rybę. Kiedy zwiąże można zalać resztą galarety, tak, żeby przykryła rybę.
Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjne śledzie z żurawiną. Żurawina nie tylko sprawia, że potrawa ładnie wygląda, ale nadaje fajnego, słodkawego smaku, który doskonale się ze śledziem komponuje. Polecam bardzo :)
Jeżeli jeszcze nie macie dosyć świątecznego śledzika, proponuję jego wersję w stylu orientalnym. Delikatny śledź w lekko pikantnym sosie z curry, z cebulką i suszonymi śliwkami i rodzynkami dla przełamania smaku. Pyszne i szybkie, doskonałe na każdą imprezę;).
Ryby powinniśmy jesc chociaz jeden raz w tygodniu, powodow jest bardzo dużo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wpływa na nasz wzrok, skórę, pamieć - jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i starszych osób.
Podgrzać olej, miód oraz sok z cytryny i pomarańczy aż do wymieszania i ostudzić. Do zalewy dodać skórkę z ½ cytryny oraz ½ pomarańczy. Utłuc w moździerzu goździki, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie oraz wymieszać z cynamonem i imbirem, a następnie dodać do zalewy...
Pierwszy raz spróbowałam halibuta. Jejku, nie miałam pojęcia, że ta ryba jest taka dobra! :) Halibut jest rybą dość tłustą, a tym samym bogatą w kwasy omega 3. Jego śnieżnobiałe mięso jest bardzo delikatne, po prostu rozpływa się w ustach i praktycznie w ogóle nie ma charakterystycznego dla niektórych gatunków „rybiego aromatu”
Chciałem zrobić coś ze śledzi; tymczasem po mojej drugiej półkuli krążyły wiśnie; wiśnie skojarzyły się z tortem „czarny las”, więc z czekoladą, a czekolada z miętą, mięta z czymś ostrym, więc od razu pomyślałem o miętowym tabasco itd. itp… Tak powstał przepis na to dość dziwne połączenie smaków, ale spokojnie mogę Was zapewnić, że wyszło idealnie.
Ten smak powala mnie z nóg i mimo, że wiem o cukrze znajdującym się w marynacie pozwalam sobie na mały grzeszek i potrafię cały słoiczek spałaszować przy jednym posiedzeniu
Natchnienie do stworzenia przepisu może być na przykład kompozycja kolorystyczna i tak było w tym przypadku. Zobaczyłem słonecznik i wiedziałem, że moje danie musi być tak samo radosne i szczęśliwe jak on.