Jest wiele sposobów na to, jak dobrze przyrządzić rybę no i tyle samo metod jak zrobić to źle. Jedyne co się u mnie do tej pory sprawdziło to odpowiednie przyprawienie ryby, co oznacza kąpiel w soku z cytryny + curry no i pieprz i sól. Ostatnio postanowiłam zająć się zapiekanymi obiadami, które wymagają minimum energii, ale za to sporo cierpliwości.
Ci, którzy zaglądają do mnie regularnie wiedzą, że zaprzyjaźniam się z rybami. Dzisiejsze danie jest czymś co mnie absolutnie do nich przekonało. Duża ilość warzyw w tej potrawie wpłynęła na smak i wygląd a świadomość, że jest to samo zdrowie na talerzu wpłynęła na moje samopoczucie.
Tak, to był właśnie jeden z tych dni. Za oknem pogoda zaczęła się psuć, a ja wpadłem w melancholijny nastrój. Słodycze nie pomagały – na biurku piętrzył się już stosik patyczków od lizaków ukradzionych dzieciom. Gdyby żona zawołała mnie na obiad, siedziałbym dalej bez ruchu przed komputerem.
Dopiero co wróciliśmy z majówki, a już nasze mieszkanie wygląda jakby przeszedł przez nie tajfun, ba! nawet nie przeszedł a przebiegł migiem. Kto by pomyślał, że taki mały, jeden człowiek jest w stanie, w takim krótkim czasie, zrobić wokół siebie pobojowisko...
Przepis na tę rybę jest pewnie wielu osobom znany. Ja już dawno o niej słyszałam ale jakoś nie zachęcał mnie znajdujący się w niej ogórek i pewnie długo nie zrobiłabym tej ryby gdyby nie wigilia, tym razem klasowa, na którą taką wlaśnie rybkę przyniósł jeden uczeń.
Nie jestem szczególną fanką ryb, ale wiem, że są zdrowe i należy jej jeść, i dlatego zdarza mi się od czasu do czasu jakąś przyrządzić. Najczęściej kupuję dorsza ale smakuje mi też tilapia i miruna. Tym razem jednak chciałam zmierzyć się z łososiem bo ponoć jest to tak popularna i smaczna ryba.
Smaczna rybka w cieście a przepis dostałam od P.Halinki i jest naprawdę świetny z posmakiem cebulki pycha, i nie muszę już teraz czekać na sezon świeżych śledzi chociaż one moja zupełnie inny i też są pyszne ale, ta rybka zniewala smakiem i jest dostepna przez cały rok :-)
Przepis, który wykorzystuje się w mojej rodzinie od lat. I to głównie na wigilijną wieczerzę. Ale nie ma tego złego za 11 miesięcy przypomnę Wam o nim :) Poza tym kto powiedział, że ryba po grecku może być tylko potrawą wigilijną? Ryb należy jeść więcej! Dlatego proponuję Wam przygotować to danie na dowolną okazję. Albo bez okazji.
Dorsz – a tu właściwie możemy użyć każdą rybę – zapiekamy z pomidorem i plasterkiem mozzarelli na sałacie. Proste, szybkie, aromatyczne danie, idealne na ciepłą i lekką kolację.
Dorada to dla mnie jedna z najsmaczniejszych ryb, do tego bardzo zdrowa i lekka Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ta rybę w wersji pieczonej, z dodatkiem ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Bardzo smaczne, proste i jednocześnie wykwintne danie.
Sałatka, którą Wam dziś prezentuje a dokładnie sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą w wspaniały sposób może zastąpić wiosenny obiad. Jest sycąca, a jednocześnie lekka. Oprócz super zdrowej ryby i kaszy kuskus znajdziesz tu też warzywa. Czego chcieć więcej?
Ekspresowa rybka w papryce, bez panierki usmażona na patelni grillowej - jest delikatna i soczysta. Rybę przed podaniem polewam delikatnie sokiem z cytryny który nadaje jej aromatu.