Pieczony morszczuk w białym sosie
Proste i smaczne. Mąż wychwalał pod niebiosa. Ja byłam w siódmym niebie ;)
2 morszczuki
6 łyżek śmietany 18%
3 łyżki masła
4 łyżki bułki tartej
olej do pieczenia
sól
pieprz ziołowy
bazylia
natka zielonej pietruszki
1 cytryna
Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby.
Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160st.
Podczas pieczenia ryby posmarować olejem.
Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby. Zapiec jeszcze przez 3 minuty.
Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu. Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu. Udekorować natką pietruszki i cytryną.