Pieczony morszczuk w białym sosie

Proste i smaczne. Mąż wychwalał pod niebiosa. Ja byłam w siódmym niebie ;)

2 morszczuki

6 łyżek śmietany 18%

3 łyżki masła

4 łyżki bułki tartej

olej do pieczenia

sól

pieprz ziołowy

bazylia

natka zielonej pietruszki

1 cytryna

Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby.

Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160st.

Podczas pieczenia ryby posmarować olejem.

Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby. Zapiec jeszcze przez 3 minuty.

Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu. Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu. Udekorować natką pietruszki i cytryną.

Przepisy z tych kategorii

Suflet z łososia
3

Suflet z łososia

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

dorsz z chilli
1

dorsz z chilli

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

tołpyga z porami i pomarańczowym pieprzem
3

tołpyga z porami i pomarańczow…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

dorada z porami
1

dorada z porami

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

pstrąg tęczowy z czosnkiem, kolendrą i chilli
4

pstrąg tęczowy z czosnkiem, ko…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

pieczony pstrąg w glazurze z miodu i musztardy żurawinowej
5

pieczony pstrąg w glazurze z m…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia