Pieczony morszczuk w białym sosie

Pieczony morszczuk w białym sosie

Proste i smaczne. Mąż wychwalał pod niebiosa. Ja byłam w siódmym niebie ;)

2 morszczuki

6 łyżek śmietany 18%

3 łyżki masła

4 łyżki bułki tartej

olej do pieczenia

sól

pieprz ziołowy

bazylia

natka zielonej pietruszki

1 cytryna

Ryby oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wycisnąć sok z połowy cytryny i skropić ryby.

Przyprawy wymieszać i natrzeć ryby w środku i na zewnątrz. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Ryby położyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w piekarniku nagrzanym do 160st.

Podczas pieczenia ryby posmarować olejem.

Masło roztopić, wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Pod koniec pieczenia, gdy skórka będzie lekko zrumieniona, wlać 1/2 sosu na ryby. Zapiec jeszcze przez 3 minuty.

Bułkę tartą zrumienić na tłuszczu. Polać upieczone ryby, do boku podać pozostałą część sosu. Udekorować natką pietruszki i cytryną.

Kategorie przepisów