Dorada pieczona z ziemniakami

Dorada pieczona z ziemniakami

Zdjęcie - Dorada pieczona z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dorada to dla mnie jedna z najsmaczniejszych ryb, do tego bardzo zdrowa i lekka :) Dzisiaj chciałam Wam zaproponować ta rybę w wersji pieczonej, z dodatkiem ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Bardzo smaczne, proste i jednocześnie wykwintne danie.
Idealna na obiad czy pyszna kolacje we dwoje… Polecam :)

SKŁADNIKI:
2 świeże dorady
4-5 ziemniaków
kilka pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
oliwa
sól morska, pieprz, zioła prowansalskie
cytryna
natka pietruszki

Ziemniaki obierz i podgotuj w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Wypatroszoną rybę umyj, osusz i natnij lekko skórę z zewnątrz. Posyp solą morską i pieprzem wewnątrz i zewnątrz. Do środka ryby włóż plasterki cytryny i natkę pietruszki.
Rybę ułóż w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, obok ułóż podgotowane ziemniaki i pomidorki. Całość skrop oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach rybę polej winem i piecz jeszcze około 15 minut.
Po upieczeniu rybę możesz polać sokiem z cytryny.

Zdjęcie - Dorada pieczona z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów