Sałatka z kuskus i wędzoną makrelą
Kiedy temperatura wzrasta od razu mam lepszy humor. Lepiej mi się gotuje oraz fotografuje. Wiosną życie blogera staje się po prostu łatwiejsze:) Rewolucje przechodzi także mój organizm, który domaga się więcej warzyw i ogólnie lżejszych posiłków. Sałatka, którą Wam dziś prezentuje a dokładnie sałatka z kaszą kuskus i wędzoną makrelą w wspaniały sposób może zastąpić wiosenny obiad. Jest sycąca, a jednocześnie lekka. Oprócz super zdrowej ryby i kaszy kuskus znajdziesz tu też warzywa. Czego chcieć więcej? Przepis wzięłam z bloga Filozofia Smaku, którego autorką jest Malwina. Tutaj możecie przeczytać mój wywiad z Malwiną. Pozwoliłam sobie jednak nieco zmienić skład całej sałatki.
Składniki:
- 1 makrela wędzona ważąca ok. 300g
- pół szklanki surowej kaszy kuskus
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 4 liście kapusty pekińskiej
- pół łyżeczki czarnuszki
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- sól
- pieprz
I co dalej?
Mięso makreli oczyść ze skóry i ości. Kaszę kuskus zalej wrzątkiem tak, aby poziom wody sięgał centymetr ponad poziom kaszy. Odstaw na 3 minuty. Po tym czasie spulchnij kuskus za pomocą widelca. Kaszę zmieszaj z mięsem ryby. Do sałatki dodaj drobno posiekaną paprykę, cebulę oraz średnio drobno posiekaną kapustę i natkę pietruszki. Całość obsyp czarnuszką. W innym naczyniu Rozpuść sól w occie, dodaj pieprz i oliwę. Tak przygotowany dressing dokładnie wymieszaj (możesz go przygotować np. w słoiczku i dokładnie wstrząsnąć). Dressing dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz podawać od razu.