Ryba po grecku
Pamiętacie moją przerwę w blogowaniu pod koniec zeszłego roku? Takie są właśnie skutki nie pisania do Was na bieżąco. W prawie połowie stycznia podaję Wam przepis na REWELACYJNĄ rybę po grecku. Przepis, który wykorzystuje się w mojej rodzinie od lat. I to głównie na wigilijną wieczerzę. Ale nie ma tego złego za 11 miesięcy przypomnę Wam o nim :) Poza tym kto powiedział, że ryba po grecku może być tylko potrawą wigilijną? Ryb należy jeść więcej! Dlatego proponuję Wam przygotować to danie na dowolną okazję. Albo bez okazji. Wiem, że przepis nieco się różni od innych. Moja Mama zawsze panierowała i smażyła rybę przed zmieszaniem z masą warzywną. To samo robię ja. Czy wiecie, że Grecy nie znają takiej potrawy jak "ryba po grecku"?
Przepis mam od mojej Mamy.
Składniki:
- 1,5 kg filetu z białej ryby (użyłam miruny)
- 5 dużych marchewek
- 2 duże pietruszki
- pól dużego selera
- 4 cebule
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- bułka tarta (nie jestem w stanie podać dokładnej ilości)
- 3 jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej
I co dalej?:
Filety z ryby rozmroź, (jeśli kupiłeś mrożone) umyj i osusz. Przekrój je na mniejsze kawałki (takie na 2-3 kęsy). Każdy kawałek ryby dokładnie posól i popieprz. Jajka rozkłóć ze sobą. Tak przygotowane filety zapanieruj, czyli namocz je w jajku, a następnie przełóż do bułki tartej. Filety podsmaż na oleju, aż panierka stanie się złocista. Mięso przełóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i odstaw na bok.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Cebule obierz i pokrój na półplasterki. Wszystkie warzywa zmieszaj razem i podsmaż je na średnim ogniu na dużej patelni lub w garnku z dodatkiem oleju przez 5 minut. Możesz je posolić i popieprzyć. Po tym czasie zmniejsz ogień na najmniejszy i duś warzywa pod przykryciem 10 minut z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Po upływie tego czasu zbierz wcześniej wymienione przyprawy (w miarę możliwości). Następnie dodaj przecier pomidorowy i zmieszaj wszystko dokładnie. Podgrzewaj jeszcze 5 minut.
W naczyniu do zapiekania (proponuję wybrać takie, gdyż ryba po grecku jest potrawą, którą możemy przygotować wcześniej, a przed samym podaniem najlepiej włożyć ją do piekarnika w celu podgrzania) ułóż warstwy potrawy. Na samo dno nałóż masę warzywną. Przykryj ją kawałkami ryby. Ponownie nałóż warzywa, rybę i znów warzywa.
Ostudzoną potrawę możesz schować do lodówki. Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Rybę po grecku spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej. Właściwie to najlepiej smakuje po 1-2 dniach.