To danie z rodzinnego domu mojego męża. U mnie czegoś takiego się nie robiło i poznałam jej smak podczas pierwszych Świąt Bożego Narodzenia, które spędziłam u teściów. Taką kapustę robiła babcia mojego męża i to nie tylko jako danie wigilijne - dziadek uwielbiał ją, więc co jakiś czas można było się załapać na miseczkę kapuchy.
Znalazłam przepis jeszcze z zeszłego roku na chlebek do święconki, którego nie zdążyłam już opublikować. Teraz przed świętami postanowiłam sięgnąć po ten przepis.
Niesamowicie prosta i szybka, a jakże ciekawa przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu twoim gościom. Przygotujesz ją w 20-25minut dla sporej ilości gości.
Z okazji klopsikowej akcji Maggie poszaleliśmy i przygotowaliśmy klopsiki tudzież pulpety rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Mój wybór padł na włoskie klopsiki (pulpety?) nadziewane mozzarellą, duszone w sosie pomidorowym.
Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu. Sos z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.
Trochę inne placki ziemniaczane – takie „na bogato”, z poszatkowaną młodą kapustą i kiełbasą. Bardzo smaczne, sycące no i tanie ;) W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z kiełbasy, oczywiście.
Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. (...) Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)
Ja od samego początku unikałam vegety na rzecz naturalnych przypraw, jednak muszę przyznać jedną rzecz: bez vegety nie udawało mi się uzyskać smaku rosołu, który robi moja mama . A ponieważ nie chciałam vegety kupować, zrobiłam ją sama. Poszperałam po różnych stronach, przeglądając przepisy i wrzuciłam do blendera odpowiednie składniki. Domowa vegeta spisała się znakomicie i to bez żadnych dodatkowych wzmacniaczy smaku.
Przyznam, że o tym, iż sama mogę zrobić majonez, przypomina mi się zazwyczaj wtedy, kiedy zabraknie mi tego "sklepowego", lub przy okazji świąt, czy rodzinnych uroczystości. Ostatnio jednak złamałam tę zasadę i zrobiłam go celowo, do domowej sałatki jarzynowej.
Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty.
Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze – smak tworzymy sami, dobierając ulubione przyprawy.
Zachęcona sukcesami w zakresie pulled pork z polędwiczki wieprzowej i pulled pork z pomarańczowym sosem BBQ przedstawiam przepis na rewelacyjny pulled chicken, czyli duszone mięso z udek z kurczaka w pikantno-słodkawym sosie na bazie pomidorów.