Zielone trio w sosie słonecznikowym
Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu . Sos z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 nieduża cukinia
- kilka zielonych szparagów
- świeży majeranek lub tymianek do dekoracji
sos słonecznikowy:
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek /olej czosnkowy/
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
- ok.3/4 szklanki wody
Wykonanie: -Dokładnie umyte brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w grube plastry, szparagi obrać. Warzywa ugotować na parze lub tradycyjnie zachowując ich jędrność. -Przelać zimną wodą, odsączyć i ułożyć na półmisku.Oprószyć delikatnie solą i pieprzem/jeśli wsześniej nie były posolone/. -Przygotować sos. -Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok.20 minut./można dłużej/. -Odcedzić , przepłukać i wrzucić do blendera. -Zalać przegotowaną zimną wodą, dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny i zblendować. -Powstałą gęstą masę rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji sosu. /sos nie musi być całkiem gładki/ -Na koniec dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.