Chutney z jarzębiny i dyni

Chutney z jarzębiny i  dyni

Owoce jarzębiny nie tylko pięknie wyglądają, ale mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe. Przyspieszają także gojenie się ran i działają moczopędnie. Mało tego. Również pozytywnie oddziałują na serce i naczynia krwionośne oraz wspomagają leczenie anemii.

Bez wątpienia, warto zajadać przetwory z jarzębiny, ale niestety trzeba uważać, aby nie zebrać jej w jakimś zanieczyszczonym miejscu, np. blisko szosy. Warto również wiedzieć, że surowa jarzębina jest gorzka i trująca, ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego. Przed użyciem trzeba ją przemrozić lub zblanszować.

Na swój pierwszy raz z jarzębiną wybrałam chutney z dodatkiem dyni. Prosty i pyszny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs i serów.

Zdjęcie - Chutney z jarzębiny i  dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło: http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com

Chutney z jarzębiny i dyni

Składniki:

  • 200g owoców jarzębiny
  • 300g miąższu dyni, bez skóry i pestek
  • cebula
  • jabłko
  • 1/2 łyżki utartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta mielonych goździków
  • kawałek cynamonu
  • 200 ml octu jabłkowego
  • 100g miodu
  • 100g jasnego cukru trzcinowego
  • płaska łyżka soli
  • łyżka kremu lub octu balsamicznego

 

Dynię, jabłko i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami - oprócz kremu balsamicznego. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut*. Dodać krem lub ocet balsamiczny i gotować jeszcze 5 minut. zdjąć z ognia. Wyjąć cynamon. Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć.

Zdjęcie - Chutney z jarzębiny i  dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*Gotowałam o wiele dłużej, aż powstała gęsta ciemna masa

Smacznego!

 

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

 

Zdjęcie - Chutney z jarzębiny i  dyni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów