Chutney z jarzębiny i dyni
Owoce jarzębiny nie tylko pięknie wyglądają, ale mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe. Przyspieszają także gojenie się ran i działają moczopędnie. Mało tego. Również pozytywnie oddziałują na serce i naczynia krwionośne oraz wspomagają leczenie anemii.
Bez wątpienia, warto zajadać przetwory z jarzębiny, ale niestety trzeba uważać, aby nie zebrać jej w jakimś zanieczyszczonym miejscu, np. blisko szosy. Warto również wiedzieć, że surowa jarzębina jest gorzka i trująca, ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego. Przed użyciem trzeba ją przemrozić lub zblanszować.
Na swój pierwszy raz z jarzębiną wybrałam chutney z dodatkiem dyni. Prosty i pyszny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs i serów.
źródło: http://kuchennymidrzwiami.blogspot.com
Chutney z jarzębiny i dyni
Składniki:
- 200g owoców jarzębiny
- 300g miąższu dyni, bez skóry i pestek
- cebula
- jabłko
- 1/2 łyżki utartego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta mielonych goździków
- kawałek cynamonu
- 200 ml octu jabłkowego
- 100g miodu
- 100g jasnego cukru trzcinowego
- płaska łyżka soli
- łyżka kremu lub octu balsamicznego
Dynię, jabłko i cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z pozostałymi składnikami - oprócz kremu balsamicznego. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 minut*. Dodać krem lub ocet balsamiczny i gotować jeszcze 5 minut. zdjąć z ognia. Wyjąć cynamon. Gorący chutney przełożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć.
*Gotowałam o wiele dłużej, aż powstała gęsta ciemna masa
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy