Kapusta z grochem

To danie z rodzinnego domu mojego męża. U mnie czegoś takiego się nie robiło i poznałam jej smak podczas pierwszych Świąt Bożego Narodzenia, które spędziłam u teściów. Taką kapustę robiła babcia mojego męża i to nie tylko jako danie wigilijne - dziadek uwielbiał ją, więc co jakiś czas można było się załapać na miseczkę kapuchy.
Jako danie wigilijne powinna być postna, lecz nawet babcia, dość restrykcyjna wobec tradycji, nie odmawiała jej odrobiny skwareczków. Kapusta robiona poza wigilią zawsze miała ich dużo więcej - mniej zdrowo, ale o ile smaczniej.

Zdjęcie - KAPUSTA Z GROCHEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wigilijna kapusta z grochem - Laura SKŁADNIKI:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg suchego grochu
  • 1 spora cebula
  • 5 łyżek tłuszczu (olej lub smalec) lub 5 dkg surowego wędzonego boczku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Groch przebrać i dokładnie wypłukać. Jeśli używamy połówek grochu - nie trzeba go namaczać. Cały groch najlepiej namoczyć na noc. Groch ugotować w wodzie, w której się moczył (ma jej być niewiele - tyle, żeby go lekko zakrywała). Pod koniec gotowania posolić. Groch powinien być dobrze rozgotowany.

Kapustę ugotować w drugim garnku z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest bardzo, bardzo kwaśna można ją przed gotowaniem przepłukać, ja tego raczej nie robię - groch zniweluje kwas, a taka przepłukana może się okazać zbyt jałowa i przez to mało smaczna.

Cebulkę podsmażyć na tłuszczu (oleju, smalcu lub przesmażonym drobno pokrojonym boczku) - ma być lekko złota.

Groch i kapustę wymieszać, dusić chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą oraz pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Bigos z kapusty kiszonej

Bigos z kapusty kiszonej

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kapusta z grochem
1

Kapusta z grochem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą
1

Łazanki z kapustą kiszoną i ki…

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska

Ambasador babci Tereni albo murzynek...
1

Ambasador babci Tereni albo mu…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty z ziołami
2

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Surówka czerwonej kapusty z żurawiną i dressingiem z tahiny
1

Surówka czerwonej kapusty z żu…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Leczo z młodej kapusty
1

Leczo z młodej kapusty

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem
2

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu