Jabłka pod owsianą kruszonką.
Jak to zwykło się mówić – święta, święta i po świętach… Czekamy na nie tak długo, przygotowujemy się, a później ani się obejrzymy, a już mijają i pozostawiają po sobie miłe wspomnienia i przejedzone brzuchy.
Jabłka pod kruszonką zna i lubi każdy, a ja proponuję je dzisiaj w odrobinę zdrowszym wydaniu, w ramach powrotu do przedświątecznej formy bez umartwiania. Pachnące i lekko kwaskowe owoce świetnie kontrastują ze słodką i chrupiącą skorupką z płatków owsianych, a szczypta imbiru nadała daniu charakteru.
Polecam na lekkie, słodkie śniadanie lub podwieczorek, a poza okresem poświątecznym z odrobiną słodkiej śmietanki lub lodami, mmmm…
Składniki:
(4 porcje)
- 3 jędrne jabłka (ok. 1/2 kg)
- 50g płatków owsianych
- 60g masła
- 50g mąki pszennej
- 2 łyżki rodzynek (lub suszonej żurawiny)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ze startym świeżym imbirem.
- Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
- Jabłka rozłożyć do kokilek i przykryć warstwą kruszonki.
- Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
- Podawać na ciepło.
Smacznego!