Jabłka pod owsianą kruszonką.

Jabłka pod owsianą kruszonką.

Jak to zwykło się mówić – święta, święta i po świętach… Czekamy na nie tak długo, przygotowujemy się, a później ani się obejrzymy, a już mijają i pozostawiają po sobie miłe wspomnienia i przejedzone brzuchy.

Jabłka pod kruszonką zna i lubi każdy, a ja proponuję je dzisiaj w odrobinę zdrowszym wydaniu, w ramach powrotu do przedświątecznej formy bez umartwiania. Pachnące i lekko kwaskowe owoce świetnie kontrastują ze słodką i chrupiącą skorupką z płatków owsianych, a szczypta imbiru nadała daniu charakteru.

Polecam na lekkie, słodkie śniadanie lub podwieczorek, a poza okresem poświątecznym z odrobiną słodkiej śmietanki lub lodami, mmmm…

Zdjęcie - Jabłka pod owsianą kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 3 jędrne jabłka (ok. 1/2 kg)
  • 50g płatków owsianych
  • 60g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 2 łyżki rodzynek (lub suszonej żurawiny)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ze startym świeżym imbirem.
  • Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  • Jabłka rozłożyć do kokilek i przykryć warstwą kruszonki.
  • Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru.
  • Podawać na ciepło.

Smacznego!

Zdjęcie - Jabłka pod owsianą kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów