Planowałam terrinę na święta, a ten pomysł wpadł mi do głowy w ostatniej chwli. Chrzan i buraczki to tradycyjny dodatek do wielkanocnych jajek i pasztetu - czemu tego nie wykorzystaćw innej formie ?
To bardzo smaczne i fajne śniadanie, o ile, oczywiście, ma się dostatecznie dużo czasu by czekać, aż jajka się upieką. W wersji light można pominąć sos. :)
koszyczki z wieprzowiną wg przepisu kuchni tajskiej, które zrobiłam, są genialnie ekstremalnie chrupiące i kruche. Nadzienie jest w smaku orzechowe i aromatyczne. Całość – po prostu pyszna :)
figi, dojrzała szynka parmeńska, intensywny ser 'blue' i słodki lepki miód mogą do siebie pasować. A nawet bardzo pasują. Składniki tej przekąski idealnie uzupełniają się i wypełniają nawzajem smakiem tworząc kompozycję nadającą się na pyszna małą przyjemność.
Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z skórki. Przekrawamy na pół. Łyżką wyciągamy troszkę ziemniaka, żeby powstała dziurka na farsz...
Mix sałat myjemy i osuszamy. Układamy na talerzach. Kaszankę kroimy w grube plastry i grillujemy na patelni. Na sałatę układamy pokrojone ogórki kiszone. Paprykę marynowana kroimy w kosteczkę i dodajemy do sałaty. Układamy ciepłą kaszankę. Kropimy oliwą, solimy i doprawiamy kolorowym pieprzem
Mam dla Was przepis na pyszne i efektywne danie- jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem. Sprawdzą się jako przystawka na imieninowym czy wielkanocnym (tak, tak wiem) stole. Takie jajeczka schodzą bardzo szybko nie tylko ze względu na swój smak, ale również dlatego, że mała porcja zachęca do skubnięcia :) Na pewno jest to ciekawsze rozwiązanie niż zwykłe jajka na twardo z majonezem.
Coś do pochrupania chipsowe marcheweczki na pewno zdrowsze od tradycyjnych choć smażone na oleju to i tak lepsze od kupnych a nastopnym razem spróbuję upiec i podzielę się z wami moim smakiem już wkrótce :-)
Gruszkę obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Smażymy ją na odrobinie oliwy, na rozgrzanej patelni aż lekko zmięknie. Dodajemy 1-2 łyżki octu balsamicznego, podsmażamy aż sos zgęstnieje. Górną podstawę serka lekko nacinamy w krzyż...
Jeśli jeszcze nie próbowaliście awokado i obawiacie się go, tak jak ja się obawiałam, ten przepis pozwoli wam się oswoić z tym smakiem. Polecam! Dodatek awokado i soku z cytryny sprawia, że cała potrawa nabiera lekkości i świeżości.