Bruschetta z gruszką

Bruschetta z gruszką
Zdjęcie - Bruschetta z gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bruschetta to przekąska pochodząca z Włoch, jej bazą jest pieczywo, posmarowane oliwą z oliwek. Najczęściej podawana jest z pomidorami i bazylią, jednak istnieje wiele jej wariantów. Nabrałam ochoty na jakąś bardziej szaloną wersję, a ponieważ miałam gruszkę postanowiłam wypróbować jej połączenie z curry i orzechami włoskimi. Gruszka na grzance świetnie będzie się komponować także z serem np. gorgonzola oraz z dodatkiem octu balsamicznego - ale tę wersję spróbuję następnym razem :)
Bruschetta z gruszką bagietka gruszka pół cebuli garść orzechów włoskich łyżeczka curry łyżka miodu
Gruszkę umyj, obierz i pokrój na plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzuć cebulę posiekaną w piórka, smaż 2 minuty. Dalej dodaj gruszkę, curry, orzechy oraz miód, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty. W tym czasie podgrzej na chrupko (np. w piekarniku) kawałki bagietki skropione oliwą z oliwek. Gruszkę z dodatkami wyłóż na pieczywo i polej oliwą z oliwek.
Tosia

Kategorie przepisów