Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami

Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami

Od pewnej pamiętnej kolacji chodziły za mną wędzone gruszki. Jedliśmy je po serowej uczcie i był to jeden z lepszych deserów, jakie w życiu miałam okazję kosztować. Do moich owoców dodałam kozi ser, prażone orzechy i trochę pieprzu, do wędzenia wykorzystałam natomiast czarną herbatę z dodatkiem owoców leśnych.

Zdjęcie - Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami

Agata, 10 maja 2012

Zdjęcie - Wędzone gruszki z kozim serem i prażonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Gruszki obierz, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Do garnka o grubym dnie wsyp ryż i herbatę (dodatkowo dno wyłóż folią aluminiową i na nią nałóż ryż z herbatą). Na wierzchu ułóż koszyczek, sitko lub inne naczynie, które przepuszczać będzie dym. Połóż na nim owoce, szczelnie przykryj. Pokrywkę owiń dodatkowo folią aluminiową, aby nie wypuścić z garnka dymu. Wstaw na ogień, podgrzewaj 5 minut, po kolejnych 5 otwórz garnek (najlepiej na balkonie :) ).

Gruszki przełóż na talerz, do wgłębień po gniazdkach nasiennych nałóż serek, oprósz pieprzem. Orzechy lekko upraż na suchej patelni, ułóż na owocach. Podawaj z kroplą słodkiego octu balsamicznego.

Kategorie przepisów