Ketchup z dyni

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno.

Przepis na ketchup z dyni jest bardzo prosty w przygotowaniu a otrzymany smak pozytywnie Was zaskoczy. W kolejnych przepisach pokaże Wam, jak możecie wykorzystać ketchup do domowych, szybkich obiadów.

PS. Marlenko bardzo dziękujemy za przepis

Zobacz też: jak zrobić domowy ketchup

Zdjęcie - Ketchup z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ketchup:
  • 3 kg dyni
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • sól
Składniki na zalewę:
  • 0,5 l przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu
  • 1 szkl. octu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
Zdjęcie - Ketchup z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotowanie warzyw:

Dynię, paprykę oraz cebulę myjemy i kroimy w kostkę (pestki i łupiny usuwamy). Pokrojone warzywa umieszczamy w osobnych miskach i dodajemy:

  • do dyni 1 łyżkę soli
  • do papryki 1 łyżeczkę soli
  • do cebuli 1 łyżeczkę soli

Warzywa zasypane solą odstawiamy na 3 godz.

Przygotowanie zalewy:

Każde z warzyw przekładamy do osobnych garnków wraz z sosem własnym i gotujemy do miękkości (ok. 30 min.). W razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody. Ugotowane warzywa łączymy razem i miksujemy.

Wszystkie składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami i gotujemy przez kolejne 30 min., często mieszając.

Gotowy ketchup przelewamy do wyparzonych słoiczków, solidnie zakręcamy, odwracamy denkiem do doły i zostawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie - Ketchup z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ketchup z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ketchup z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów