Sos (przecier) paprykowy - abolutny top wsród przetworów!
Poznaliśmy ten sos w ubiegłym roku - dostaliśmy słoiczek i ... "pospadaliśmy z krzeseł" :) jak przyszło do spróbowania tego specjału. Po prostu jest pyszny! - nawet dla osób, które za papryką nie przepadają. Wielbicielami sosu są dzieci, które jak widzą paprykę to uciekają, a zajdają się potrawami, w których sos jest składnkiem dominującym.
Jego zalety to - mega uniwersalne zastosowanie - baza zup, sosów, czy zastępstwo dla tradycyjnego keczupu.
Serdecznie polecamy, zważywszy na sezon na paprykę - tańsza już nie będzie :) Przepis spisany na kartce i przekazywany z rąk do rąk. My dostaliśmy go od Iwonki W. :)
Składniki:
- 3 kg papryki oczyszczonej
- 2 łyżeczki chilli (my ograniczyliśmy się do jednej, z uwagi na dzieci)
- 500 g cukru
- 8 łyżeczek soli
- 500 ml oleju
- 1 szklanka octu
- 4 słoiczki koncentratu pomidorowego Pudliszki (podobno tylko ten i żaden inny :)
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
Paprykę zmielić na maszynce, dodać chilli, cukier, sól i olej. Gotować 15 minut.
Po tym czasie dodać ocet, koncentraty pomidorowe, starty lub przecisnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i gotować 5 minut. Ciągle mieszając nałoożyć do słoiczków. Pasteryzować.
Ilość porcji : 8 słoików Czas przygoowania ok. 1,5 godziny