Apple curd
Apple Curd to wariacja angielskiego specjału owocowego kremu (twarogu), które najczęściej można spotkać pod postacią Lemon Curd. Jest on stosowany przede wszystkim do naleśników, tostów czy też gofrów i jako dodatek do ciast.
W naszej wersji proponujemy wykorzystanie sezonu na jabłka i dodanie go w postaci wcześniej przygotowanego musu.
Tutaj znajdziecie przepis na Lemon Curd
Składniki:- 5 dużych jabłek
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.
Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek oraz cynamon i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając.