Konfitowane cytryny w soli
Do konfitowania cytryn stosuje się sól i cukier.
Pierwszy sposób:
5-6 ładnych dojrzałych cytryn ekologicznych
5 filiżanek soli
5 łyżek cukru
słój
Wyszoruj dokładnie owoce w ciepłej wodzie, aby pozbawić je wszystkich konserwantów. Cytryny przekrój na ćwiartki. Zmieszaj 5 filiżanek morskiej soli z 5 czubatymi łyżkami białego cukru. Obtocz cytryny w połowie solno-cukrowej mieszanki. Nasyp nieco mieszanki na dno szerokiego słoja i układaj bardzo ciasno warstwami ćwiartki cytryn, przesypując je mieszanką solą. Na wierzchu musi pozostać warstwa mieszanki. Zakręć słój. Odstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie.
Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie.
Drugi sposób:
Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami oliwy. Cytryny są dobre po 3-4 dniach. Świetnie smakują ze śledziem lub wędzoną rybą.
Moja rada:
Moje cytryny stoją już w słoju ok 2 tygodni. Dziś wiem, że zamiast soli morskiej użyłabym sól kamienną niejodowaną.