Ostatnie truskawki :-) słodkie i soczyste, a taki mus to doskonały dodatek do zimowych deserów lub innych pyszności. Kiedy brak miejsca w zamrażalniku to doskonały sposób aby zatrzymać je w słoiku na zimę ...
Po dżemach i galaretkach przyszła kolej na całe owoce w syropie. Kiedyś dawno temu, jadaliśmy truskawki zanurzone w słodkim syropie a dzisiaj, trochę niespodziewanie, zrobiłam maliny. Będzie to doskonały sposób na przepędzenie zimowej chandry.
Ogórki umyć, korzeń chrzanu oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Do gara włożyć ogórki, sporą część kopru, chrzan, ząbki czosnku i kilka listków czarnej porzeczki.
Robienie konfitur naprawdę nie jest skomplikowane i wymaga żadnych specjalnych przyrządów czy fiksów. Wystarczą owoce i cukier. No i trochę cierpliwości
Mamy na działce po dwa krzaczki czerwonej i czarnej porzeczki. W tym roku zaowocowały w ilościach hurtowych. Zebraliśmy powiedzmy po jednej trzeciej a i tak nie wiedziałam w co ręce włożyć. Z czarnej powstał sok (...), a z czerwonej galaretka.
Wiśnie suszone to ciekawy dodatek do ciasta, ciastek... jak również jedzone wprost ze słoiczka - choć są trochę kwaskowe to i tak smakują wyśmienicie. Polecam na te ostatnie wiśnie.
Umyte i przebrane wiśnie włożyć do słoików. Wodę zagotować z cukrem a następnie gorącym syropem zalać wiśnie. Słoiki pozakręcać i pasteryzować 20 minut.
Taki sok jest dla nas bardzo korzystny. Zawiera cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę K, pektyny, garbniki oraz potas, wapń i magnez, kwas foliowy. Owoce jeżyn pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego oraz są wskazane w zaburzeniach nerwowych u kobiet w okresie przekwitania ze względu na właściwości uspokajające.
Wędliny w sklepach są coraz gorsze. Pewnie, że mogłabym iść do sklepów firmowych, w których mogłabym zapłacić za szynkę jakieś 40-60 zł / 1kg. Ale po co, skoro mogę taką szynkę zrobić sama? To naprawdę nietrudne, a na pewno bardzo zdrowe i o niebo smaczniejsze, niż szynka kupowana w sklepie!
Uwędzona wędlina okazała się być niesamowicie aromatyczna i zupełnie inna od tych dostępnych w popularnych sklepach. Jakby nowa ilość mięsa w mięsie. Najlepszą rekomendacją jest fakt, iż gdy tylko skończymy jeść zapeklowaną wędlinę mąż od razu pyta, kiedy wstawię następną. Zachęcam do spróbowania.
Mus jabłkowy na zimę to doskonały dodatek do ciast , naleśników... moje dzieci go uwielbiają zresztą nie tylko one... :-) Nie mogło go zabraknąć wśród moich przetworów na półkach w piwnicy... i na pewno się nie zmarnuje oj nie nie...można dodać odrobinę cynamony aby zmienić smak lub ziarenka wanilii
Te ogórki zawsze mi się udają i nigdy mi się nie psują, oczywiście są jędrne. W czasie zimy niema jak własne ogórki smakują zupełnie inaczej zwłaszcza że domowe :-)
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść taki domowy smalec, w którym oprócz niego samego (w przeciwieństwie do kupnych) jest bardzo dużo chudego mięsa z szynki i boczku. Cudownie pachnie czosnkiem i majerankiem. Do tego wiejski chleb i kwaszony ogórek - niebo w gębie :).