Ogórki kiszone
Te ogórki zawsze mi się udają i nigdy mi się nie psują, oczywiście są jędrne. W czasie zimy niema jak własne ogórki smakują zupełnie inaczej zwłaszcza że domowe :-)
8 kg OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
6 LITRÓW WODY
1 ŁYŻKA SOLI KAMIENNEJ NA LITR WODY (20 g)
LIŚCIE WIŚNI
LIŚCIE CZARNEJ PORZECZKI
LIŚCIE BIAŁEGO WINOGRONA
CHRZAN
ŁODYGI SUCHEGO KOPRU
Zagrzać wodę z solą i wystudzić. Ogórki umyć i układać w słoikach jak najciaśniej tak by nie latały. Włożyć do każdego słoiczka
po dwa ząbki czosnku,
dwa plastry chrzanu,
po kilka małych kawałków łodyg suchego kopru,
na to kładziemy po jednym listku na słoik wiśni,porzeczki i winogrona.
Zalewamy słoiki wodą z rozpuszczoną solą i zamykamy. Zostawiamy tak w ciepłym miejscu aż ogórki zmienią kolor to znaczy że się ukisiły i można je wynieść do piwnicy.
Smacznego