Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Zdjęcie - OGÓRKI KISZONE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Te ogórki zawsze mi się udają i nigdy mi się nie psują, oczywiście są jędrne. W czasie zimy niema jak własne ogórki smakują zupełnie inaczej zwłaszcza że domowe :-)


8 kg OGÓRKÓW GRUNTOWYCH

6 LITRÓW WODY

1 ŁYŻKA SOLI KAMIENNEJ NA LITR WODY (20 g)

LIŚCIE WIŚNI

LIŚCIE CZARNEJ PORZECZKI

LIŚCIE BIAŁEGO WINOGRONA

CHRZAN

ŁODYGI SUCHEGO KOPRU


Zagrzać wodę z solą i wystudzić. Ogórki umyć i układać w słoikach jak najciaśniej tak by nie latały. Włożyć do każdego słoiczka

po dwa ząbki czosnku,

dwa plastry chrzanu,

po kilka małych kawałków łodyg suchego kopru,

na to kładziemy po jednym listku na słoik wiśni,porzeczki i winogrona.

Zalewamy słoiki wodą z rozpuszczoną solą i zamykamy. Zostawiamy tak w ciepłym miejscu aż ogórki zmienią kolor to znaczy że się ukisiły i można je wynieść do piwnicy.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - OGÓRKI KISZONE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów