Nie spodziewałam się, że chlebki wyjdą aż tak pyszne, o wiele bliższe oryginałowi niż w wersji pieczonej. Przepis polecam miłośnikom hinduskich smaków, którzy nie mają dostępu do oryginalnego pieca.
Udka kurczaka marynowane w jogurcie wymieszanym z aromatycznymi, indyjskimi przyprawami, następnie upieczony w piekarniku i podany z ryżem lub chlebkiem naan – pycha! Wychodzą niesamowicie soczyste i aromatyczne.
W sezonie letnim na naszych talerzach nie powinno zabraknąć bobu. Jego nasiona znane są z wyjątkowych właściwości odżywczych, dlatego warto w pełni wykorzystać krótki (niestety) sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem, pomidorami lub okraszony masłem, boczkiem czy zrumienioną bułką tartą.
Strasznie zdrowo, że tak halloweenowo zagaję. I szybko i łatwo, a efekt fajny. Pomysł nie mój, ale nie pamiętam, gdzie go widziałam, więc autor wybaczy. Gruszki-duszki co prawda nie przebiją cmentarnego ciasta czy armii duchów spektakularnością efektu, ale też są fajne.
Na smak mają tu wpływ wszystkie składniki, w tym również olej. Dlatego warto sięgnąć po olej Kujawski 3 ziarna, który dodatkowo wzmocni smak potrawy i podniesie jej walory zdrowotne.
Sezon grillowy przed nami, dlatego też mam dziś dla Was przepis na smaczne i szybkie szaszłyki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego dodała mięsu ciekawego posmaku - szaszłyki te były całkiem inne, niż te, które często jadamy u rodziny.
Gofry owsiane są bardzo proste w wykonaniu, idealne dla osób unikających w swojej diecie glutenu. Do ich przygotowania wystarczy w miarę dobra gofrownica, trochę chęci, ulubione owoce i deser gotowy.
Smażone kulki z ciecierzycy są bardzo popularne w krajach arabskich.
Idealne jako samodzielny obiad z zestawem surówek, albo dodatek do pity czy arabskiego chlebka.
Świetnym dodatkiem jest sos jogurtowy lub sos tahini na bazie pasty sezamowej – złagodzi on intensywny i ostry smak kotlecików.
Wegańska alternatywa w krajach arabskich dla klasycznego kebaba.