Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka
Sezon grillowy przed nami, dlatego też mam dziś dla Was przepis na smaczne i szybkie szaszłyki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego dodała mięsu ciekawego posmaku - szaszłyki te były całkiem inne, niż te, które często jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno były ciekawą odmianą.
Przepis na nie znalazłam u Panny Malwinny.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 cebule
- 3 różnokolorowe papryki
- cukinia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta soli
- pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Wykonanie:
Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Umieścić w niej pokrojonego w kostkę kurczaka i zostawić na kilka godzin (można na całą noc). Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w kawałki. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę mięso z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, można zawinąć je w folię aluminiową) lub na grillu. Smacznego :)