Miodowo-musztardowe szaszłyki z kurczaka

Miodowo-musztardowe szaszłyki z  kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego też mam dziś dla Was przepis na smaczne i szybkie szaszłyki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego dodała mięsu ciekawego posmaku - szaszłyki te były całkiem inne, niż te, które często jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno były ciekawą odmianą. 

Przepis na nie znalazłam u Panny Malwinny.

Zdjęcie - Miodowo-musztardowe szaszłyki z  kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 różnokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki

Wykonanie:

Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Umieścić w niej pokrojonego w kostkę kurczaka i zostawić na kilka godzin (można na całą noc). Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, cebulę w kawałki. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę mięso z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, można zawinąć je w folię aluminiową) lub na grillu. Smacznego :)

 

Kategorie przepisów