Chlebki naan z woka

Chlebki naan z woka

Zdjęcie - Chlebki naan z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam kuchnię azjatycką i chętnie z nią eksperymentuję w domu. Szaleństwa kulinarne nie kończą się tylko na gotowaniu, bowiem w kuchni orientalnej można znaleźć również wiele interesujących przepisów na pieczywo. Jednym z moich ulubionych rodzajów są hinduskie chlebki naan, które oryginalnie wypieka się w glinianym piecu Tandoor.

Pierwotnie, piec ten budowany był w kształcie dzbana i ogrzewany węglem drzewnym lub drewnem. Dzięki temu jego temperatura może dochodzić nawet do 400 stopni. Cieniutko uformowane chlebki w kształcie łezek wrzuca się na ścianę takiego pieca i już po chwili nabierają one rumianych pęcherzyków i są gotowe do zaserwowania. Dlatego odtworzenie chebków naan w warunkach domowych nie jest takie proste. Do tej pory eksperymentowałam z termoobiegiem w piekarniku.

Upały i ulubiony przepis na chlebki chaczapuri zainspirowały mnie to spróbowania zrobienia naanów na mocno rozgrzanej patelni. A do szybkiego rozgrzewania najlepszy jest wok!

Nie spodziewałam się, że chlebki wyjdą aż tak pyszne, o wiele bliższe oryginałowi niż w wersji pieczonej. Przepis polecam miłośnikom hinduskich smaków, którzy nie mają dostępu do oryginalnego pieca.

Zdjęcie - Chlebki naan z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebki naan z woka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebki naan z woka Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 5 min. Całkowity czas: 1 godz. 35 min.

Porcje: 6-8

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 180 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala lub słodkiej/ostrej papryki

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, jogurt naturalny i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut.
  2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 lub 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużny placuszek w kształcie łezki, spłaszczając go delikatnie dłonią.
  4. Tak uformowane chlebki smarujemy oliwą wymieszany z przyprawami i smażymy na rozgrzanym woku po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe chlebki naan serwujemy od razu lub owijamy w ściereczkę, aby zachowały dłużej świeżość.
  5. Chlebki naan podajemy z daniem chicken butter, ulubionym sosem lub smarujemy Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

3.1.09

Kategorie przepisów