Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 130 g surowego ryżu
  • 110 g czerwonej papryki
  • 110 g żółtej papryki
  • 75 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona cięta)
  • 60 gram marchwi
  • 2 jajka
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonego siemienia lub sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ryż ugotować w nieosolonej wodzie.

 

Oczyścić, umyć i osuszyć warzywa. Marchewkę, papryki i fasolkę pokroić na kawałki podobnej wielkości. Szczypior dymki pokroić ukośnie, odłożyć na bok. Cebulę drobno posiekać. Jajka roztrzepać z 2 łyżeczkami sosu sojowego.

 

Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię). Wlać odrobinę oleju Kujawskiego 3 ziarna. Wlać jaja. Energicznie mieszając usmażyć bardzo poszarpaną jajecznicę. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.

 

Do woka wlać pozostały Kujawski 3 ziarna, wrzucić cebulkę, smażyć przez 1-2 min., aż zmięknie. Dorzucić marchewkę i fasolkę. Smażyć przez ok. 2 min., często mieszając. Następnie dodać papryki, smażyć przez kolejne 2 min. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące.

 

Dodać jajko i ryż do warzyw, całość wymieszać. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć chwilę, żeby się podgrzał.

 

Na koniec, wciąż mieszając dodać pozostały sos sojowy i pokrojony szczypior. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku jeszcze niewielką ilością sosu sojowego lub pieprzem i solą.

Przed podaniem można posypać prażonym siemieniem lub sezamem.

 

Porada:

Sos sojowy można zastąpić dobrej jakości przyprawą do zup w płynie. Aby zastąpić 1 łyżkę sosu sojowego, należy 1 łyżeczkę przyprawy wymieszać z 2 łyżeczkami wody.

 

Na smak mają tu wpływ wszystkie składniki, w tym również olej. Dlatego warto sięgnąć po olej Kujawski 3 ziarna, który dodatkowo wzmocni smak potrawy i podniesie jej walory zdrowotne.

 

 

Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów