Ryż smażony z warzywami
Składniki
- 130 g surowego ryżu
- 110 g czerwonej papryki
- 110 g żółtej papryki
- 75 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona cięta)
- 60 gram marchwi
- 2 jajka
- 1 cebula dymka
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka prażonego siemienia lub sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ryż ugotować w nieosolonej wodzie.
Oczyścić, umyć i osuszyć warzywa. Marchewkę, papryki i fasolkę pokroić na kawałki podobnej wielkości. Szczypior dymki pokroić ukośnie, odłożyć na bok. Cebulę drobno posiekać. Jajka roztrzepać z 2 łyżeczkami sosu sojowego.
Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię). Wlać odrobinę oleju Kujawskiego 3 ziarna. Wlać jaja. Energicznie mieszając usmażyć bardzo poszarpaną jajecznicę. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
Do woka wlać pozostały Kujawski 3 ziarna, wrzucić cebulkę, smażyć przez 1-2 min., aż zmięknie. Dorzucić marchewkę i fasolkę. Smażyć przez ok. 2 min., często mieszając. Następnie dodać papryki, smażyć przez kolejne 2 min. Warzywa powinny zmięknąć, ale pozostać chrupiące.
Dodać jajko i ryż do warzyw, całość wymieszać. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć chwilę, żeby się podgrzał.
Na koniec, wciąż mieszając dodać pozostały sos sojowy i pokrojony szczypior. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku jeszcze niewielką ilością sosu sojowego lub pieprzem i solą.
Przed podaniem można posypać prażonym siemieniem lub sezamem.
Porada:
Sos sojowy można zastąpić dobrej jakości przyprawą do zup w płynie. Aby zastąpić 1 łyżkę sosu sojowego, należy 1 łyżeczkę przyprawy wymieszać z 2 łyżeczkami wody.
Na smak mają tu wpływ wszystkie składniki, w tym również olej. Dlatego warto sięgnąć po olej Kujawski 3 ziarna, który dodatkowo wzmocni smak potrawy i podniesie jej walory zdrowotne.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com