Falafel- kuchnia arabska
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy, jak i ciecierzycy.
Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam!
Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy – tak pyszny, jak jadłam w Egipcie!
Smażone kulki z ciecierzycy są bardzo popularne w krajach arabskich.
Idealne jako samodzielny obiad z zestawem surówek, albo dodatek do pity czy arabskiego chlebka.
Świetnym dodatkiem jest sos jogurtowy lub sos tahini na bazie pasty sezamowej – złagodzi on intensywny i ostry smak kotlecików.
Wegańska alternatywa w krajach arabskich dla klasycznego kebaba.
Smakuje genialnie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 20 szt )
* sucha ciecierzyca – 400 g
* sól – ok. 2 płaskie łyżeczki
* duża cebula 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* natka pietruszki – 1 pęczek
* olej do smażenia
* przyprawy: mielony kumin, pierz czarny, mielona kolendra, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, mielimy razem z cebulą.
Dodajemy czosnek, natkę, sodę oraz sól i inne przyprawy ( po szczypcie ) – mielimy, aż masa będzie klejąca.
Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Z zimnej masy formujemy małe, okrągłe kulki ( możemy spłaszczyć ), mocno je ugniatamy, by się nie rozpadały.
Smażymy po ok. 2-3 minuty na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na ręczniku i zajadamy!
Smacznego!
Ps. tak jak mówiłam możemy podać je również w formie „obiadowej”.
Którą wolicie?