Falafel- kuchnia arabska

Falafel- kuchnia arabska

Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy, jak i ciecierzycy.

Zupy/ kremy, kotlety, farsze, hummusy albo inne pyszności z grochu wprost uwielbiam!

Dziś pokażę Wam jak robię przepyszny falafel z ciecierzycy – tak pyszny, jak jadłam w Egipcie!

Zdjęcie - FALAFEL - kuchnia arabska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażone kulki z ciecierzycy są bardzo popularne w krajach arabskich.

Idealne jako samodzielny obiad z zestawem surówek, albo dodatek do pity czy arabskiego chlebka.

Świetnym dodatkiem jest sos jogurtowy lub sos tahini na bazie pasty sezamowej – złagodzi on intensywny i ostry smak kotlecików.

Wegańska alternatywa w krajach arabskich dla klasycznego kebaba.

Smakuje genialnie!

Spróbujcie!

Zdjęcie - FALAFEL - kuchnia arabska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 20 szt )

* sucha ciecierzyca – 400 g

* sól – ok. 2 płaskie łyżeczki

* duża cebula  1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* soda oczyszczona – 1 łyżeczka

* natka pietruszki – 1 pęczek

* olej do smażenia

* przyprawy: mielony kumin, pierz czarny, mielona kolendra, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, płuczemy, mielimy razem z cebulą.

Dodajemy czosnek, natkę, sodę oraz sól i inne przyprawy ( po szczypcie ) – mielimy, aż masa będzie klejąca.

Odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

Z zimnej masy formujemy małe, okrągłe kulki ( możemy spłaszczyć ), mocno je ugniatamy, by się nie rozpadały.

Smażymy po ok. 2-3 minuty na mocno rozgrzanym oleju.

Odsączamy na ręczniku i zajadamy!

Smacznego!

Ps. tak jak mówiłam możemy podać je również w formie „obiadowej”.

Którą wolicie?

Kategorie przepisów