Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność.
Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku !
Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu. Ale za to jaka jest pyszna na grzaneczkach! Jej zrobienie to bułka z masłem. A smakuje lepiej niż bułka z masłem ;)
Karnawał w pełni i w tym roku wyjątkowo długi podobno. Może więc będziecie potrzebowali przekąsek, którymi będzie można oczarować znajomych na imprezie.
Owsiane tortille? Nie kukurydziane, nie pszenne? Owsiane. I smaczne, i łatwe do zrobienia, co jest przeca benefitem nie do zignorowania. Jako że ostatnio jakoś nie po drodze nam z pszenicą, to chętnie wypróbowałam przepis. Fajnie wyszło - placki są elastyczne, można w nie spokojnie zawijać różne różności.
Warto go od czasu do czasu spożywać, bo jest to bogate źródło wapnia, żelaza, witamin i przeciutleniaczy, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Połączony z natką, migdałami, sokiem cytrynowym i czosnkiem tworzy prawdziwą bombę witaminową.
Smalczykowe paluchy, to domowa przegryzka, łatwa, szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup, nie wspominając o piwie. (...) Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.
Dziś proponuję Wam kaszę jaglaną na słodko: z orzechami i suszonymi owocami oraz z jabłkiem i cynamonem. Propozycje mało czasochłonne, szybkie i bez większej filozofii, za to pyszne i zdrowe.
Tym razem, będą to chaczapuri adżarskie w kształcie łódeczek z serem i jajkiem w środku. Ich widok mówi sam za siebie, są wspaniałe! Polecam je szczególnie na śniadanie!
Więc z najlepszymi życzeniami mam w prezencie coś, co każdy może sobie zrobić, niekoniecznie na urodziny, ale tak po prostu, z czystej ochoty na coś pysznie chrupiącego...
Obrać ziemniaka, pokroić w plasterki grubości ok. 5 mm, a następnie na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę z półksiężyce, a pieczarki w ćwiartki. Układać na pergaminie pokrojone ziemniaki, cebulę, pieczarki oraz zieleninę i miętę, następnie posypać pokruszoną fetą, polać oliwą; doprawić solą i pieprzem...
Śledzia kroimy w kostkę, cebulkę i pomidory również, dosypujemy kilka kaparów i posiekaną natkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.Nakładamy na chlebek posmarowany masłem :) Pyszności!!