Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami

Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami

Zdjęcie - Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych".

Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan, 4 plasterki szynki szwarcwldzkiej, 4 plasterki sera gouda, 1 papryka bez skórki, zioła prowansalskie, sól, pieprz mąka, jajko, bułka tarta, olej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem. Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki. Całość przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny.



Kategorie przepisów