Kapuśniaczki

Kapuśniaczki

Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu lub świetna sylwestrowa przekąska - francuskie paszteciki z kapustą i grzybami.

Kapuśniaczki pięknie wyglądają, wspaniale smakują i bardzo szybko się robią:)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na ok. 6 kapuśniaczków)
  • kminek do posypania
  • 1 jajko
  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
  • 25g masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka vegety

Kapustę, cebule i grzyby posiekać.
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty (na ok. 6 części).
Na środek każdego kwadratu nakładać farsz, przykryć drugim kwadratem.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi kapuśniaczka.
Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Gotowe paszteciki/kapuśniaczki, piec na rumiano, w 200C ok. 17 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno np. z barszczem.


Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapuśniaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów