Kapuśniaczki
Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu lub świetna sylwestrowa przekąska - francuskie paszteciki z kapustą i grzybami.
Kapuśniaczki pięknie wyglądają, wspaniale smakują i bardzo szybko się robią:)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (na ok. 6 kapuśniaczków)
- kminek do posypania
- 1 jajko
- 250g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
- 25g masła
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka vegety
Kapustę, cebule i grzyby posiekać.
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty (na ok. 6 części).
Na środek każdego kwadratu nakładać farsz, przykryć drugim kwadratem.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi kapuśniaczka.
Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Gotowe paszteciki/kapuśniaczki, piec na rumiano, w 200C ok. 17 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno np. z barszczem.