Pasztet z ciecierzycy i dyni
To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję ! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie brak, to doprawiłam go troszkę po diabelsku ! Dużą ilością aromatycznych przypraw z przewagą kminu rzymskiego i chili. Dodałam również natkę kolendry, bo jakoś tak mi pasowała ! Bardzo nam taka wersja smakowała, szczególnie jak część podałam z karmelizowaną czerwoną cebulą… Pasztet z ciecierzycy i dyni jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc tym bardziej go polecam do wypróbowania !
Pasztet z ciecierzycy i dyniSkładniki:
- ok. dwóch szklanek cieciorki ugotowanej
- szklanka dyni upieczonej
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ok 150 g kaszy manny (lub kaszy kukurydzianej)
- natka kolendry (lub pietruszki)
- sól, pieprz, kurkuma, mielony kmin rzymski, papryka, chili
Wszystkie składniki zmiksować ale nie za długo, żeby masa nie zrobiła się zbyt wilgotna. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180stopni około 1 godziny. Po przestudzeniu schłodzić minimum kilka godzin w lodówce.
Smacznego
Źródło: http://zdrowoinatemat.blogspot.co.uk/2012/11/pasztet-z-cieciorki-i-dyni.html
Drukuj / PDF