Pieczone pierożki z soczewicą
Te pierożki to jest hit wszystkich moich imprez. Robię je z różnymi nadzieniami, również na słodko. Czasami używam mąki pełnoziarnistej. Zaręczam, że w każdej postaci są przepyszne i znikają ze stołu najszybciej:)
Składniki:
Ciasto
250 gramów twarogu (najczęściej używam półtłustego)
250 gramów margaryny
250 gramów mąki pszennej
sól
czosnek suszony, kurkuma lub inne ulubione zioła
Farsz
ok. 300 gramów kapusty kiszonej
ok. 3/4 szklanki soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła dalmatyńskie lub inne ulubione
Posypka
sezam lum siemię lniane, lub mak
Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki zagniatam ręką w kulkę, którą wkładam do lodówki.
Farsz. Soczewicę gotuję do miękkości. Kapustę zalewam odrobiną wody i gotuję pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie zdejmuję z garnka pokrywkę i czekam aż prawie cała woda z kapusty odparuje. Dwie cebulę drobno kroję i podsmażam na łyżce oleju, dorzucam kapustę doprawiam, dokładam ugotowaną soczewicę i wszystko razem trzymam na małym ogniu jeszcze kilkanaście minut, często mieszając. Odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowuję podsypując odrobiną mąki i szklanką wycinam kółka. Na każdy krążek nakładam farsz zlepiam brzegi, każdy pierożek smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję siemieniem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierożki są pyszne także kilka dni po upieczeniu, smakują nam na zimno i odgrzane. Lepsze są z soczewicą zieloną, ale na przyjęcia używam czerwonej, są po prostu ładniejsze, no i soczewica czerwona o wiele szybciej się gotuje.
Tutaj moje pierożki świąteczne z kapustą i pieczarkami, posypane sezamem.
Składniki:
Ciasto
250 gramów twarogu (najczęściej używam półtłustego)
250 gramów margaryny
250 gramów mąki pszennej
sól
czosnek suszony, kurkuma lub inne ulubione zioła
Farsz
ok. 300 gramów kapusty kiszonej
ok. 3/4 szklanki soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
zioła dalmatyńskie lub inne ulubione
Posypka
sezam lum siemię lniane, lub mak
Sposób wykonania:
Ciasto. Wszystkie składniki zagniatam ręką w kulkę, którą wkładam do lodówki.
Farsz. Soczewicę gotuję do miękkości. Kapustę zalewam odrobiną wody i gotuję pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie zdejmuję z garnka pokrywkę i czekam aż prawie cała woda z kapusty odparuje. Dwie cebulę drobno kroję i podsmażam na łyżce oleju, dorzucam kapustę doprawiam, dokładam ugotowaną soczewicę i wszystko razem trzymam na małym ogniu jeszcze kilkanaście minut, często mieszając. Odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkowuję podsypując odrobiną mąki i szklanką wycinam kółka. Na każdy krążek nakładam farsz zlepiam brzegi, każdy pierożek smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję siemieniem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierożki są pyszne także kilka dni po upieczeniu, smakują nam na zimno i odgrzane. Lepsze są z soczewicą zieloną, ale na przyjęcia używam czerwonej, są po prostu ładniejsze, no i soczewica czerwona o wiele szybciej się gotuje.
Tutaj moje pierożki świąteczne z kapustą i pieczarkami, posypane sezamem.